Racerapport NTA #1 – Anderstorp

Helgen började tidigt. Klockan 3 på Lördagmorgonen satte jag mig i Evon, som var lastad full med prylar, och körde de 40 milen till Anderstorp Raceway. Jag var anmäld till NTA:s Trackday på Lördagen för att hinna få lite tid att dels testa bilen ordentligt så allt funkade som det skulle efter vinterns bestyr, och dels få lite varv på en för mig helt ny bana.

Efter nåt lugnt uppvärmningsvarv klev jag på gasen och började ladda på. Det tog dessvärre inte lång stund innan jag såg blårök i backspegeln, och rullade åt sidan. Motorn gick normalt men det var definitivt min bil röken kom ifrån. Efter att försiktigt ha transporterat mig in till depån igen kunde jag konstatera att oljestickan på grund av högt vevhustryck hade skjutits upp ur röret vilket gjort att olja läckt ur i hela motorrummet och även ned på avgassystemet – därav röken. Det här var inget nytt problem, det har hänt mig förr och jag borde ha vetat att kolla det innan, men nu var det bara att ge sig av och tvätta ur motorrummet. Största delen av dagen gick åt till att ordna så att bilen inte skulle söla ned banan, men jag fick några varv körda framåt slutet av dagen.

Efter avslutad körning såg jag till att anmäla mig och besikta bilen inför Söndagens tävling för att inte behöva stressa för mycket på tävlingsdagen. Dagen avslutades med middag och därefter gick jag och lade mig oförskämt tidigt.

Söndag morgon – frukost på hotellet och sen iväg till banan. Vi började med förarmöte och utkvittering av transponder. Club-klassernas warmup var först på schemat. Jag lyckades bara få två fria varv att attackera på, och klockan stannade på 1:55.386 samt 1:55.609.

In i depån för att skruva upp laddtrycket något igen efter Lördagens missöde med oljestickan och sen ut på Q1. Förbättrade något till 1:54.261, men konkurrenterna i klassen var snabbare. Det som slog mig var att det var väldigt svårt att hitta någon att använda som ”hare” på Anderstorp, det brukar kunna hjälpa till att kapa tiderna något ifall du kan lära dig av snabbare konkurrenter, men på en så lång och snabb bana syntes knappt de andra bilarna till.20160529_095517

Jag stressade iväg för att tanka upp bilen och kom tillbaka precis i tid till att påbörja Q2. Med fulltankad bil var jag åter på högre tider och ett bästa varv på 1:55.839. Jag bestämde mig för att byta bromsbelägg till nya och fick hjälp av teamet. Efter en snabb lunch var det dags för mediavarv, och sedan förbereda för Q3.

Laddtrycket skruvades upp ytterligare, och lyckades sänka tiderna igen, denna gång stannade klockan på 1:54.662.

I finalen lyckades jag bara få ett snabbt varv innan bilen misstände ut ur startkurvan och bensinlampan tändes. Jag behöver lära mig att få ordning på tankningarna, för nu är det andra gången det händer att jag kör slut under ett pass. Jag fick nöja mig med 1:53.894 och en tredje plats.

Teamkollegan #6 Mathias knep för övrigt förstaplatsen i Club med imponerande körning och en tid som var snabbare än min bästa för dagen, ett stort grattis till segern!

Vinnarbila
Vinnarbilarna i varje klass

Nu laddar jag om inför deltävling 2 på Kinnekulle 1-2 Juli. Ni kommer väl och tittar? Eller kanske till och med kör?